Exprokurátorovi zmiernili trest za nepriamu korupciu

07.02.2012 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) – Bývalému okresnému prokurátorovi v Považskej Bystrici Tiborovi Abaffymu dnes Najvyšší súd (NS) SR zmiernil trest za nepriamu korupciu a zneužívanie právomocí verejného činiteľa a právoplatne ho odsúdil na podmienečný jednoročný trest odňatia slobody so skúšobňou dobou v trvaní troch rokov.

U ďalšieho obžalovaného Daniela Rosina NS dnes v rámci odvolacieho konania zrušil napadnutý rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vo výroku o treste. Exprokurátora NS odsúdil dnes NS aj na peňažitý trest vo výške 1000 eur. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor NS SR.

Abaffyho pôvodne odsúdil ŠTS 24. marca minulého roka na dvojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na štyri roky. Zároveň mu súd v Pezinku rozsudkom uložil peňažný trest 1200 eur a zákaz činnosti prokurátora na päť rokov. Súd uznal Abaffyho vinného z toho, že si od spoluobžalovaného Daniela Rosina nechal zaplatiť 600 eur. Za to mal u sudcu vybaviť doručenie trestného rozkazu spoluobžalovanému Danielovi Rosinovi bez toho, aby bola prezradená jeho adresa v zahraničí. Rosina vtedy ŠTS odsúdil na osem mesiacov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Abaffy bol podľa pezinského súdu vinný aj z toho, že si nechal sľúbiť tretinu zo 40.000 korún za to, že bude ovplyvňovať bývalého primátora Miroslava Adameho, aby sa mesto vzdalo predkupného práva na bývalý hotel Manín. Bývalý okresný prokurátor si mal tiež bez zákonného dôvodu zadovážiť priestupkový spis, vyhotoviť z niektorých dokumentov fotokópie a poskytnúť ich neoprávnenej osobe.

Obžaloba vinila exprokurátora zo štyroch skutkov. Posledným bolo späťvzatie protestu prokurátora voči nezákonnému stavu vo vedení mesta. Abaffy údajne toleroval nezákonný stav, keď primátor Považskej Bystrice mal v rozpore so zákonom dvoch viceprimátorov. Pri tomto bode dospel súd k záveru, že skutok nie je trestným činom a obžalovaného oslobodil. Samotný obžalovaný sa v procese bránil tým, že nemal dôvod tolerovať nezákonný stav a bol uvedený do omylu. Obhajcovia vo svojich záverečných rečiach navrhovali, aby bol Tibor Abaffy spod obžaloby oslobodený. \"Bez pochýb sú tam prvky protiprávnosti, ale nie každá protiprávnosť je trestným činom,\" skonštatoval vtedy obhajca obžalovaného Peter Filip. Rozsudok nebol právoplatný, na rozhodnutie o odvolaní si ponechali zákonnú lehotu tak obhajcovia obžalovaných, ako aj prokurátor, a preto o odvolaniach dnes rozhodoval NS SR.
 

Vyberte región